Situácia sa v Pavlovciach po zavedení nútenej správy stabilizuje

27.07.2005 Celý región

Pavlovce/Vranov nad Topľou 27. júla (TASR) - Situácia v obci Pavlovce vo Vranovskom okrese sa po zlom hospodárení starého vedenia tamojšieho obecného úradu v...
Pavlovce/Vranov nad Topľou 27. júla (TASR) - Situácia v obci Pavlovce vo Vranovskom okrese sa po zlom hospodárení starého vedenia tamojšieho obecného úradu v uplynulom volebnom období a po zavedení nútenej správy v apríli tohto roka stabilizuje.

Po prijatí krízového rozpočtu, ktorý sa pohybuje aj s financiami na školstvo na úrovni zhruba 5 miliónov Sk, sa rovnako vysoký dlh podarilo obecnej samospráve znížiť na vyše milión Sk. \"Od exekúcie, teda od júna 2003 výška dlhu obce predstavovala 3,85 milióna Sk, zvyšným veriteľom sme dlžili približne 1 milión Sk, čiže spolu je to niečo málo pod 5 miliónov, \"uviedol dnes pre TASR starosta obce Jozef Kočiš. Dodal, že situácia bola neúnosná, preto listom požiadal ministra financií o nútenú správu. Za najväčšieho veriteľa označil tamojšiu firmu Zemasfalt, ktorá patrila bývalému starostovi Pavloviec.
Kočiš potvrdil, že situácia sa v obci skomplikovala po fiškálnej decentralizácii. \"Všetky financie, ktoré mali smerovať aj do materskej školy či školskej družiny a klubu boli exekvovateľné, \" doplnil šéf pavlovskej samosprávy. V súčasnosti na rozpočet obce dohliada pracovník Ministerstva financií (MF) SR, ktorý rozhoduje o financiách. Exekútor tak nemá dosah na obecné financie. Päť členov obecného zastupiteľstva už tretí rok nedostáva odmeny a bez nich sú aj pracovníci tamojšieho obecného úradu.
Napriek nútenej správe a skutočnosti, že gro financií ide na splácanie starých dlhov, ktoré podľa Kočiša spôsobil jeho predchodca, pokračuje pavlovská samospráva v plánovaných akciách. Na výstavbu nového vodovodu, vodojemu a opravu cintorína a obecných budov využíva asi 10 miliónov Sk z fondu Európskej únie Sapard.
Starosta momentálne nevie odhadnúť presný termín ukončenia nútenej správy, predpokladá však, že by sa tak mohlo stať do konca roka.
 

Vyberte región

mark